Fortid og folkeslag

Link til billedalbum

Ja, som overskriften fortæller er det de to ting jeg vil fortælle og vise billeder om denne gang.

Her bor min cykel.

Fortiden støder man på mange steder- f.eks. min ene sandal var gået i stykker- jeg gik ned til den lille skomager, der hver dag sidder lige der, hvor min cykel bliver passet på. Medens limen tørrer fortæller han, at han har boet i Tjekkiet fra 1987 til 2002. Jeg kan ikke spørge ham, hvorfor han rejste. (Det vil være for politisk.) Min første tanke var, det måske skyldtes de virkelig hårde år med sult og høj inflation som følge af planøkonomien. I 1986 besluttede kommunistpartiet at gå fra planøkonomi til socialistisk markedsøkonomi. Det betød stor fremgang i landet. Men nu har Google fortalt mig, at mange vietnamesiske mænd kom til Tjekkoslovakiet for at arbejde Vietnams gæld af i den periode…

En anden dag sidder jeg igen på den lave klapstol ved skomageren. Han har vinket mig hen til en kop te- koppen er iøvrigt den samme, som alle kunder drikker af, uden den bliver vasket. Vi drøfter, med google oversæt til hjælp,  de smukke men forfaldne franske huse der er overalt i denne del af byen- at franskmændende byggede huset lige derhenne til at undervise studerende fra Vietnam, Cambodia og Laos i.

 

Google Translate er min allerbedste ven

 

Min skomager

Vi taler om litteratur- han fortæller at mange vietnamesere læser store europæiske forfattere- at de i Vietnam bruger det latinske alfabet/ skriftsprog quoc ngu fordi en munk (I ca. 1650) lavede dette skriftsprog til vietnamesisk. Det er grunden til at kommunisterne, har kunne lære næsten alle vietnamesere at læse og skrive.

Tidligere brugte man de kinesiske skrifttegn- men de er meget sværere at lære at skrive og læse med.

Indflydelsen fra Kina har været og er nok stadig betydelig. I mit lille supermarked er der rigtig meget, der kommer fra Kina. Men man mærker også at for nogle vietnamesere er Kina Big Brother.

 

Religion her i Vietnam er ikke særlig dominerende- konfucianisme, buddhisme jaaaa, men frem for alt forfædrene de dyrker- man ser de der altre for forfædrene overalt- ved frisøren, på museer eller på en lille hylde i de mest ydmyg privatboliger, jeg sniger mig til at se ind i.

Folkeslag- der er mere en 50 forskellige folkeslag her i Vietnam- den største gruppe er Viet- vi har været på Etnografisk museum og Kvindemuseet- fantastisk for mig. Smukke dragter og forunderlige huse. Fotografierne fortæller om min fascination- jeg fortæller mere, når vi forhåbentlig i nærmeste fremtid får besøgt nogen af folkeslagene.

 

På museum

Hver gang vi kommer på et museum, er der skoleelever, der skal/vil øve deres engelsk- de har små sedler parate til at spørge os om: Hvor vi kommer fra, hvad vi synes om Vietnam, hvad vores hobby er, hvad vi synes om vietnamesisk mad, yndlingsfarve osv. Det er ret sjovt- deres lærere forklarer os, at det er for at øve deres engelsk- de slår altså med andre ord to fluer med et smæk- undervisning i engelsk og undervisning i det museet viser- det er da smart.

Tak for at du læste med- i morgen får vi besøg af vores ene datter og hendes familie- det kommer der nok noget om i næste opdatering om et par uger.