Cat Ba og Ninh Binh

Link til billedalbum

19. august 2022
Nyt land, ny måde at rejse på. I Vietnam lejer man ikke en bil uden chauffør og er man nogle stykker kan man leje sin egen. Vi har købt en tur med Ethnic Travel- et lille famlie rejsebureau med passion. Jørgen og jeg gik ind i deres lille butik- hvor de i øvrigt også bor. Fremsatte vores ønsker til sted, tidspunkt, oplevelser og sikkerhed. Så strikkede de en tur sammen som passede til os. På mange måder var vand en del af denne tur.

Fiskerliv

Vi kørte mod Cat Ba, en ø i Ha Long bugten, Vietnams største turistattraktion. Efter Hanois hektiske trafik kom ro, rismarker og små landsbyer.

For at komme over på Cat Ba skal man med en færge. Hvilken færge. Den var rusten, meget rusten. Måske for at berolige passagerene, var der et stort skilt, hvor der stod at de prioriterede sikkerhed højt. De små redningsbåde der var sat op under loftet, havde kun  vævet reb i bunden. Hullerne var så store at mine ben nemt kunne komme igennem. Der var redningsveste, standen og antal blev ikke tjekket. Til gengæld var der to udsalgssteder- et på den ene side af dækket og et på den anden side. Mange købte te og jordnødder. Jeg holdt øje med hvornår vi skulle af igen.

Cat Ba Island
Cat Ba er utrolig frodig. Det er den største ø i Ha Long bugten og som alle de andre 2000 øer lavet af kalksten. Mange steder er der huller og huler. Men samtidig gror der noget over det hele.

Et ældre træskib sejlede os rundt i bugten, forbi flydende fiskerboliger, forskellige fartøjer og de sjove kalkstensøer der spejler sig i det stille grønne vand. Guiden fortæller at man kvit og frit kan lave sig en bolig på vandet. Det er der en del der gør. Midt på eftermiddagen sejler vi ind til en lille havn og kører i golfvogn op til den lille landsby Viet Hai.

Klik og hør frøernes koncert

Lan homestay hedder overnatningsstedet. Frodigt og idyllisk midt i junglen. Eksotiske sommerfugle, blomster, buske, og frugter. Der løber en lille bæk igennem grunden,  en lille sø og mange frøer.

Natten byder på til frøernes kvækken og regnens vilde trommen på taget.

Cat Ba var frem til 1979 hovedsalig beboet af kinesere, men de blev smidt ud af Vietnam som følge af politisk indblanding og grænsestridigheder med Kina. Landsbyen Viet Hai er bygget af kineserne for over 100 år siden i på dette ufremkommelige sted i junglen.

 

Ninh Binh
Ninh Binh er næste stop. 4-5 timer i bus. Det regnede virkelig meget det meste af vejen i den lille turbus, men i Ninh Binh skinner solen. Vores overnatningssted er på en lille gård i en landsby i udkanten af Ninh Binh.

Lotus i Ninh Binh

Gårdspladsen er køkkenhave- krukkerne der står rundt omkring er fyldt med forskellige krydderurter. Her er rart at være. Stille, skøn nat.

Området omkring Ninh Binh har lige som Ha Long de samme kalkstensklipper og huler. Det er bare på land. Guiden tilpasser hele tiden programmet til vejret og vores formåen. Ikke noget fast program.

Regnvejr er godt sejlvejr. Iført plasticposeregnslag og paraplyer, ingen redningsveste, bliver vi roet rundt på floder og igennem klippehuler. Overalt blomstrer vandliljerne. Ser vietnamesere der fisker og forskellige fugle.

I løbet af dagene i Ninh Binh er vi både ude at gå og cykle. Guiden tryllede barnestole og cykelhjelme til os alle. Det er helt suverænt at cykle med børn.

Maden

Vi spiser blæksprutter i alle afskygninger.

Vi har fået utrolig meget god vietnamesisk mad. Næsten alle de steder vi har spist, har været ved private familier, som Ethnic Travel har kontakt til. En meget autentisk oplevelse.

På Cat Ba var det ud over grøntsager fisk og skaldyr- I Ninh Binh var det grøntsager og kylling. Vietnamesisk mad består af mange små retter som man får næsten samtidig, fx. Grønne bønner med hvidløg, omelet med tomat, blæksprutter og ananas, kogte gulerødder og græskar, forårsruller, dampet vandspinat og selvfølgelig ris til. Ofte er der også et eller andet at dyppe i soya, fiskesovs eller eddike med chili. Det lyder mærkeligt, men det smager vildt godt. Praktisk hvis man dyrker sine egne grøntsager- så kan man lige tage de bønner der er klar- eller den gulerod der er blevet stor. Alle måltider afsluttes med frisk frugt.