Mod verdens ende

Hvor verden begynder

5. januar 2018 i det sydlige Argentina, Tierra del Fuego

Jeg er stået på rejsen, fordi tanken om at se verdens ende er uimodståelig. Og det er derfor et nøje udvalgt tidspunkt, at jeg er med i bilen, når vi nu nærmer os verdens ende.

Jeg har før været eksotiske steder, men der er et eller anden enormt dragende ved at være, der hvor verden slutter. Det trækker i mig, som det har trukket i Darwin, Magellan og de andre store opdagelsesrejsende. Hvad mon der gemmer sig der, hvor alting stopper?

Hvordan ser der ud ved verdens ende?

Før man havde kortlagt Nord- og Sydamerika troede man, at den sydlige del af Sydamerika var landfast med Antarktis. Så hvis man kigger på et gammel kort, kan man se, at de er tegnet sammen som et kontinent med alle slags fantastiske fabeldyr, havfruer og søuhyrer på stykket mellem Antarktis og Sydamerika (Se et korteksempel her (desværre uden søuhyrer)) .

Er verdens ende her?

Vi er nu på Tierra del Fuego (Ildlandet på spansk), som er en ø i det sydligste Chile og Argentina (jeg kan anbefale at kigge på et kort), og vi har derved i forladt det amerikanske fastland. Præcis hvor verdens ende er, er naturligvis lidt omdiskuteret – og man kan overveje om det mindre eksotiske Nordkap i virkeligheden ikke også bør tage æren. Men normalt taler man om byen Ushuaia, som er den største by på den argentiske side af Tierra del Fuego – selvom Port Williams på den chilenske side, er det sydligste beboede sted – men det er ikke en rigtig by. Og så er der dem, som bor på forskningsstationerne på Antarktis. Det er med andre ord ikke helt let at afgøre, hvornår vi er ved verdens ende – men vi nærmer da os.

Jeg har spekuleret lidt på, hvordan jeg egentligt har forestillet mig, at der ser ud ved verdens ende? Altså jeg er ret sikker på, at der ikke er havuhyrer og havfruer, men hvad er der så. Min google-søgning af Ushuaia inden jeg tog afsted, viste en pænt stor by med højhuse, hoteller og hele molevitten (og en natklub, som viste sig at høre til på Playa del Sol i Spanien…).

Jeg er sikker på, at der er skilt, hvor der står verdens ende – det må der er næsten være, for der er ikke så meget andet at vise frem her. Men mon man kigger ud over vandet, er der træer eller græs? Er der bjerge i baggrunden, og er der pingvinger foran? Der venter mange mysterier forude.

——————-

11. januar 2018 Ushuaia, Argentina – den sydligste by på jorden

Eller her?

Vi er ankommet til Ushuaia, verdens ende, for nogle dage siden, og jeg er så småt ved at pakke ned, så jeg er klar til afgang med flyet i morgen. Jeg skal tilbagelægge samme strækning, som har taget os 3 uger i bil på ca. 3 timer, når jeg i morgen flyver fra lufthavnen i Ushuaia til Buenos Aires for at sætte kursen hjemover til Danmark. En rejse på så mange tusind kilometer, at det næsten er svimlende – og jeg tror næsten ikke, at jeg kunne have valgt en længere flyrejse.

Flyrejsens længde får mig til at føle mig som en eksotisk opdagelsesrejsende, men selve Ushuaia er… tjaaa… en by. Byen brander sig som verdens ende, men de har i brandingstrategien glemt at sætte et skilt op med verdens ende, og vores første opgave ved ankomsten er derfor, rent faktisk at finde ud af, hvor verdens ende er?

Vores første opgave ved ankomsten er at finde ud af, hvor verdens ende er

Eller her midt i nationalparken?

Og det står mig stadig efter nogle dage lidt uklart, præcist hvor det er, at verdens ende er. Et bud kunne være nær havnen i Ushuaia, hvor billedet i toppen er taget. Et andet er i nationalparken hvor vejen ender, et tredje bud er en pynt lidt længere ude, som man kun kan gå til. Et fjerde bud er endnu sydligere i nationalparken, men der kan man ikke komme til, fordi der er helt lukket for offentligheden. Det er med andre ord ikke helt nemt at finde stedet. Vi har været på alle de punkter, som vi kunne, men der er ikke nogen af dem, som helt har føltes som verdens ende.

Eller ved slutningen af vejen?

Men i går tror jeg, at jeg fandt ud af, hvorfor verdens ende er så svær at finde her. Måske er perspektivet helt forkert, og man skal i virkeligheden lede efter verdens begyndelse i Ushuaia. Jeg kom på tanken i går, da jeg fandt jeg et nyt verdenskort, hvor syd vender op. Det ser helt forkert ud, og har Ushuaia øverst på kortet, sammen med en kommentar om, at måske er det blot et spørgsmål om perspektiv om Ushuaia er verdens begyndelse eller verdens ende. Og hvis Ushuaia er verdens begyndelse, så ved jeg lige præcist, hvor den er. Den er på havnen, hvor skibene til Sydpolen sejler ud på nye eventyr. Hvor ellers kan verden begynde?

Ps. Der er ingen søløver eller pingviner i Ushuaia – og heller ingen havfruer.