Månefestival

Tết trung thu

Link til billedalbum
Lejligheden genlød af trommer fredag formiddag den 9. september. Lyden kom fra gaden. Jeg styrtede ned med fotografiapperatet om halsen. Ude på fortovet foran børnehaven stod en kæmpe tromme, det var den, der lavede lyden. Eller rettere havde lavet lyden til løvedansen. Dansen var færdig.

Nu var en dame i hvid Ao dai (Traditionel vietnamesisk klædedrag.) ved at danse til smuk vietnamesisk sang. Alle børnene var listet op på små grønne plasticstole. De inviterede mig ind. De var igang med at fejre månefestival. Bag den hvide dame var et “Alter” forskellige slags frugt og grønt var lavet om til dyr vha. rulleøjne og glimmerpapir. Damen i Ao dai spurgte om noget. hvis børnene svarede rigtigt, fik de en pose chips.

Trommen begyndte at spille igen, løvedanserne havde igen iført sig deres kostume og dansede ind på alle stuerne. Her blev de fotograferet sammmen med børnene.

Månefestival fejres over hele asien. Det er den næstvigtigste højtid på året. I Vietnam har det i mange år mest været en fest for børnene. Børnene får legetøj i gave. Men også de voksne er begyndt at give hinanden gaver. Det siger noget om udviklingen her i Vietnam.

Månefestivalen holdes ved fuldmåne i den 8. måned i Månekalenderen. I Vietnam bruger de to kalendersystemer, den gregorianske (Solkalenderen) den vi bruger i Danmark + månekalenderen. Månekalenderen bruges til religiøse formål og fx. Til at beslutte bryllupsdatoer efter. Ifølge vietnameserne er månen til månefestivalen den rundeste og klareste på året. Tidligere tog man varsler af månen. Hvis jeg skal oversætte månefestival til noget dansk, må det være høstfest. Risen er lige høstet, efteråret og mørket er på vej.

Traditionelt vil familierne denne aften starte med at bede og ofre til forfædrene, på det alter de fleste vietnamesere har i deres bolig. Derefter vil hele familien spise sammen. De slutter af med at spise månekager. I løbet af aftenen vil der være arrangementer ved fx. Kirker, parker eller templer. Her mødes man med lanterner, går evt. i optog med lanternerne. Snakker og hygger sammen. De unge har traditionelt gået fra dør til og opført løvedansen. Som tak har de fået lidt penge.

Vi har været til månefestivalsarrangement med min skole. (Jeg går til vietnamesisk mandag og torsdag formiddag). Alle mulige nationaliteter mødtes for at lave lanterner og have kimsleg med månekager.

Lanternerne blev lavet ud af 10 + 1 flækket bambuspind, 10-20 gummibånd, cellofanpapir i flotte farver, 10 papirsstrimler i bambuspindenes længde, de minder lidt om serpentiner, en ståltrådsring med lametta, en flot pind til at holde i + et lille ledlys. Se på billederne, hvordan vi lavede dem.

“I gamle dage”, da min lærer (31 år) var barn, der var de fattige og her lavede alle børn selv deres lanterner. Nu køber de fleste et eller andet plasticskrammel, der kan lyse.

Der var også mulighed for at lave genbrugslanterner, sodavandsdåser der først blev prikket mønster i med en “Tegnestift”. Mønstrene kunne fx. Være månekager, tekande, månen, solen, lanterner. Efterfølgende blev dåserne malet og der kom snor i til håndtag og et ledlys i bunden.

En anden genbrugslanterne blev lavet af en lille vandflaske, hvor der blev limet flot papir på. Bagefter blev flasken skåret med en hobbykniv næsten helt fra toppen og ned til bunden. En snor i proppen og en bambuspind på. Et ledlys blev limet i bunden.

Der var også mulighed for at male masker, man kan købe sådan nogle papirmasker, man selv kan male.

Månekager- det er et helt kapitel for sig. De kan være lavet med hvede eller rismel. De kan være bagt eller dampet. De kan være firkantede, det symbolisere jorden eller de kan være runde, det symbolisere månen.De kan være fyldt med lotusfrø, mungbønnepasta, sort sesam, noget de krydre ris med, kaffe, kokus, æggeblommer, grisefedt. Kagerne har været til salg alle vegne op til højtiden, de ser vildt flotte ud. De er lidt dyre. Mange af dem jeg har smagt, falder ikke i min smag. De smager ikke som kager fra Danmark. Jørgen var så heldig at få to forærende af personaleforeningen inde på hans arbejde. En rund og en firkantet.

Om aftenen den 10. september, aftenen for månefestivalen, spiste vi inde i nærheden af Hoan Kiem søen. Månen stod flot på himlen. Der var mange familier ude at spise og hygge sig. Nede på gaden var der optræden flere steder. Børnene gik rundt med deres forskellige lysende lanterner. Nogle havde også masker på. Der var vildt mange mennesker. Rundt omkring var gaderne pyntet op med lanterner.

Glædelig månefestival.