Husmor i Hanoi

Link til billedalbum

19. juli 2022
Nu er et nyt eventyr begyndt- ny i Hanoi- nye udfordringer- Jørgen skal lede nogle projekter for Esoft- jeg skal være husmor og den der laver hjemmesiden- gode udfordringer.

5.sal – stuen er 1. hvis du tæller.

Da vi ankom den 7. juli slog den fugtige varme i mod os. Her er ikke mange biler, men rigtig, rigtig mange scootere og mindre motorcykler. Alt kan transporteres på en motorcykel- hele familien, store fladskærme, byggematerialer, kasser med alverdens ting- mad til fx. En restaurant, drikkevand (Mange store dunke med 19 l. Vand). En del damer har en slags køredragt på- den sidder helt tæt med hætte på- den kan være kort eller lang. Jeg ved ikke, hvorfor de tager et ekstra lag tøj på- det kan ikke være fordi de fryser- temperaturen er mellem 26 og 37 grader. Ja, og alle de scootere parkerer på fortovet- nogen gange må man gå ud på vejbanen for at komme frem!

Vi har fået en dejlig lejlighed på 5. sal med altan, tæt på Det Franske Kvarter- I et område med ambassader- vi ser nærmest ned i gården til den Britiske ambassade.  Vi har 100 m2 at boltre os på- borgere i Hanoi har i gennemsnit 1,2 m2 pr. Person. Ikke mærkeligt at der alle vegne på caféer og bænke sidder folk og drikker kaffe og te.

Mit supermarked

Ret tæt på hvor vi bor er der en lille gade med næsten alt man behøver- Bilka a la Hanoi. Der er  frugthandlere, grønthandler, flere der sælger snackfrugt, kiosker m. Fx. Chips, juicehandler, madboder, kaffe og te boder, – Et supermarked som man går ind i, det er en lille smal butik med to gange og varer helt op til loftet- der står en stige for enden, man kanter sig uden om. Det er godt vietnameserne er små, ellers kunne vi ikke komme forbi hinanden. Her kan man få det meste- hvis jeg ikke kan finde det jeg søger,  bruger jeg bare Google oversæt- så finder de det straks. Det er butikkerne i gaden, men der er også de omkringcyklende kvinder- de har det med man ikke kan købe i butikkerne- koste, pander, tøj- elkedler, sengetøj, ja alt muligt.

Eksotisk

Her er mange forskellige slags frugt- vandæbler, mangosten, dragefrugt, litchi, guava, grøndariner, passionsfrugt, æbler bananer- det er dem jeg foreløbig har købt. Nogen er vildt flotte, andre smager mega godt- lige nu er mine favoritter passionsfrugt og mangosten. Men vi har mange tilgode endnu.

Måneskinsarbejde

Fredag aften- Lige da vi skulle til at gå i seng- var der en farlig larm ude på gaden- først tænkte jeg- det er skraldebilen- men den havde jo været der- DET var det heller ikke- Det var et insekt med en kæmpe snabel- en cementsuger eller nærmere udspytter. Snablen var meget højere oppe end ved vores altan- de er ved at bygge et nyt hus på den anden side af gaden-    cementudspytteren arbejdede længe på at finde det rette sted at spytte cement/beton ud- selv om jeg havde natkjole på, var jeg lige ved at gå ud og spørge om de havde brug for hjælp- det virkede faktisk lidt sådan, det tog lang tid. Da jeg var oppe for at tjekke insektet kl. 4 var det der stadig- det hvinede sig. Det kunne det også have god brug for, for det rumstøjsede til kl. 2.  Næste morgen var det pist væk.

Pho er vel hvad man kan kalde en nationalret

I Vietnam spiser man suppe med pinde…

Søndag- vi nåede det lige -Pho ga`- kyllingsuppe -lige nede ved vores indgang- det er godt nok morgenmad men vi fik den sidste portion af den meget store gryde til frokost kl. 11.30. Det bliver kogt hver nat. Suppe med risnudler, forårsløg og koriander- man kan selv krydre med lime, chili eller vineddike- man drikker iste til. Det spises med pinde og en kort, bred ske.

De står i kø nede ved dette køkken- det er det eneste der bliver serveret- til frokost er det noget andet- men også kun en ret.

Pho er vel hvad man kan kalde en nationalret for det nordlige Vietnam. Det kan også koges på oksekød. I de første år efter 54 skulle man handle i de statens butikker- ingen private næringsdrivende- meeeen bag lukkede døre, hjemme ved folk privat kunne man godt blive “Inviteret” på Pho. Meget velsmagende.

Tak fordi du læste med- der kommer snart mere- håber du har lyst til at være med.