Havvand og himmelsk ro

Link til billedalbum

Klokken er 3.30- månen lyser det helt rolige vand og limstensklipperne op. Stjernerne glimter og her er HELT stille. Det føles som en forbrydelse at sove.

Turen går denne gang fra Hanoi via Cat Ba til Lan Ha og Ha Long bugtene. De ligger i den nordlige del af Tonkin bugten godt og vel 100 km. øst for Hanoi. Området er på UNESCO´s verdensarvsliste og derfor kunne der være rigtig mange turister, men pga. covid er der kun 20% forhold til tidligere. Bugterne er et stort område med 1000-vis af limstensklipper og holme klædt i grønt. De hæver sig overalt op af det blågrønne hav. Klipperne har både store og små huler.

Vi rejser med de unge- alle de andre, der har valgt denne tur (10 personer) , kunne være vores børn + kaptajn, matroser og guide. Denne tur giver de bedste muligheder for at være mest muligt på vandet inden for vores tidsramme, som er en weekend.

Vi har sejlet i åben 2-mands begynder-plastickajak. Der var redningsveste til alle! Vi padlede igennem grotter, eller måske er det bedre at beskrive det som broer, der kom frem, når tidevandet sank. Ind i laguner/indsøer med klipper hele vejen rundt. Det var fortryllende. Nogle “Broer” var så høje at vi kunne sidde op. Den sidste så lav, at vi måtte ligge ned hele vejen.  Guide var obligatorisk – en båd med “pagajpolitiet” til at holde øje med at ingen snød.

Svømmeture i det varme vand. Nogen springer fra rælingen, andre tager stigen. Det er nødvendigt at kunne svømme, der er endda et stykke ind til de små strande fyldt med smukke hvide koraler.

Der er strande, hvor der er bygget templer, her må man ikke svømme ind. Man skal være tækkeligt påklædt. Her kommer fiskerne for at bede og ofre for at få god fangst og sikker sejlads.

Alt godt fra havet- det var maden. Blæksprutter lavet på flere måder, havbars og tun, muslinger, østers og kæmpe store rejer alt tilberedt med lækre grøntsager. Mange små retter sammen med ris. Frugt til dessert. Utroligt hvad to unge knægte kunne trylle af mad, til lige med de ordnede maskinen, hjalp med kajakkerne, skyllede redningsveste, gjorde rent + at de også sørgede for kaffe og forfriskninger ind i mellem.

Timer hvor skibet stille sejler ud og ind mellem klipperne, forbi flydende landsbyer, endda et enkelt flydende homestay. Nogle af de flydende landsbyer har elektricitet og ferskvand. Andre må klare sig med solceller på taget, saltvand og 12 liters drikkevandsdunke. Nogle fiskere har havdambrug andre fanger med net eller line og nogle samler muslinger og østers.

Fiskebåde i alle størrelser. Fælles for alle dem der bor på vandet er at de har hund. De skal bruges til at holde havørnene væk fra de fangede fisk. Her i Vietnam køber man gerne fisk og skaldyr levende. Også inde i fx. Hanoi og langt væk i bjergene.

Vi fik en mørkesejlads med i købet. Båden med kahytter vi skulle skifte til sidst på eftermiddagen, var gået i stykker i motoren. Vi sejlede derfor ind til Cat Ba i den fladbundede båd, vi var sejlet ud i. Hoppede over i den anden. Efter et lille hvil og et bad var skibet klar. Vi sejlede ud i mørket, ud til overnatningspladsen, med en matros siddende i forstavlen lysende på klipperne med en skarp lommelygte.

Søndag morgen var magisk. Op før solen. Sammen med lyset kommer havørnene. De kredser rundt om klipperne, dykker ned til havoverfladen. Der er måske 50 denne morgen. Fiskebådene sejler ud i solopgangen, andre er på vej tilbage med nattens fangst. Kaffe og yoga på dækket.

Tak fordi du læste med. Jeg blev forelsket allerede første gang, vi var her. I alle de forskellige pitoreske både, der sejler her i bugten.

Klik på billederne nederst på denne side, måske du også forelsker dig.