Big Sky Montana

Dinosuarer, cowboys og indianere

29. august

Et af målene for vores rejse er at genbesøge vores slægtninge i Wolf Point i Montana. Historien starter med at Jørgens bedstemors bror Hans i 1916 rejste til Amerika for at søge lykken som farmer. Han slår sig ned i Wolf Point Montana og de efterfølgende generationer tæller ca. 130 amerikanske statsborgere eller omtrent det samme som vi er på min bedstemors side i Danmark. Vi fik kontakt med flere af familierne under vores rejse jorden rundt for 10 år siden. Det var et kort besøg og vi har længe haft lyst til at bruge lidt mere tid sammen med dem og lære mere om hvordan livet var på prærien var dengang og nu.

På tur med Jim og Kitty. Klik og se billeder.

Siden vi var her sidst, har vi haft en lille smule kontakt med nogle af familierne. Vi har fundet ud af at Jim og Kitty Kolden (Jim er granfætter til Jørgen) har samme passion for naturen og kulturen som vi, og da vi også vidste at de havde en gammel ambulance ombygget til camping efter samme koncept som vores bil, havde vi på forhånd lagt en forsigtig føler ud for muligheden af om de ville vise os lidt mere af omegnen af Wolf Point, hvis vi lagde ruten forbi.

Efter et par dage med bl.a. besøg på et nybyggermuseum i grænsebyen Scobey nær Canada og sightseeing i omegnen af Wolf Point, tog vi i vores 2 bobiler med en lille terrængående Suzuki på slæb på 6 dages udflugt på prærien i området omkring Fort Peck (vist nok verdens største inddæmmede sø). Med skiftende baser har vi sammen udforsket de allermest ufremkommelige områder, som kun er mulig at besøge med et stærkt terrængående køretøj, med mindre man vi gå.

Dinosaur – levn fra fortiden

Det var en fantastisk oplevelse. Storslående udsigter over Montana Big Sky, som de kalder det, på eventyr i områder med rige forekomster at dinosaurfossiler, på opdagelse i indianske ceremonipladser, som igen benyttes. safari blandt præriens rige dyreliv og besøg i gamle guldminebyer, efterladte farme i oprindelige stil og meget mere. Vi lader billederne tale selv.

Den lange tur har også givet plads til mange og lange samtaler om amerikansk kultur i fortid og nutid, livet på prærien som cowboy og mange beretninger fra familien, som voksede op på prærien og med tiden skiftede fag og spredte sig ud over hele USA. Øjenvidenberetninger kan man vel kalde det.

Vi kniber os selv i armen og glæder os over at Jim og Kitty udviste denne gæstfrihed og modtog os som de bedste venner uden at de kendte os rigtigt i forvejen.

Thank you Jim and Kitty!

Rodeo time. Klik på billedet og læs mere

En vigtig del af historien er cowboys. Vi kender dem fra westerns, og når man rejser rundt på prærien bliver det tydeligt, at inspirationen er hentet fra virkeligheden. De mænd der har passet kvæget på prærien er virkelighedens cowboys. Hesten og lassoen er vigtige redskaber og som en naturlig ting har man dystet i de færdigheder, der gør en til en god cowboy. Rodeo.

Lidt heldigt fandt vi på vores vej til Wolf Point et opslag for et rodeo en torsdag aften på vores vej til Wolf Point.  Det blev holdt i forbindelse med et lokalt dyrskue og vi forventede at møde et mindre rodeo, da vi ankom til den lille by Circle ikke langt fra Montana. Det viste sig at være mere end det – læse mere i linket: Rodeo time.

Vi har nu sluppet den nordlige del af Montana og er på vej til næste højdepunkt Yellowstone National Park. På vejen benytter vi lejligheden til at besøge andre dele af vores familie i Montana. Afstandende er store, men vi kører i den smukkeste natur gennem prærier, canyons og store floder. Det er varmt og tørt – 30-35 grader om dagen og 10-15 om natten. Nogle gange mindre. Køleskabet i bilen kan ikke følge med. Vi åbner det om natten… Der er også mange skovbrande og mange steder kører vi i tyk tåge af røg.

Vi møder også mange dyr på vejen, herunder vores første bjørn. På motorvejen står der pludselige en sort bjørn i modsatte side. Den ser forvirret ud, og da der kommer en lastbil, sætter den af i et stort spring ud i rabatten. Bjørne er ikke ualmindelige her, og af og til er de tæt på byerne. For nylig har en skole haft besøg, ikke helt ufarligt.

Many thanks to all our family in Montana for a warm welcome and excellent hospitality. It was a pleasure to see you again.