At rejse med pacemaker

For nogle år siden blev jeg (Jørgen) den lykkelige ejer af en pacemaker/defibrilator. Den holder hjerterytmen på mindst 50 og skulle det blive uregelmæssigt får jeg et lille stød, så jeg kommer det rigtige beat igen. Det er endnu aldrig sket.

Ofte der det faktisk nemmere at få autoriseret service på en pacemaker overalt i verden, end det er på en gammel folkevogn..

Til daglig er det ikke noget man tænker over, den ekstra tryghed i hverdagen giver blot en ekstra ro. Men det er jo også et stykke elektronik som både har batteri og datalager, der tømmes via mobilnettet med faste intervaller. Om natten tømmes den trådløst til en sender der står ved min seng.

Så langt så godt.

Når man så skal ud at rejse så lang tid, som vi skal, så tager man normalt senderen med. Min første tanke var, om den mon er udstyret med et simkort, der kan få forbindelse i hele verden. Der er dog også en anden problemstilling, og det er aflæsningstidspunktet om natten, der jo er forskudt, når man skifter tidszone. Og da vi flytter os og senderen til en anden tidszone, vil vi stort set altid være vågne og på landevejen og uden strøm (og mobildækning), når lageret tømmes. Kombinationen af manglende mobildækning og skiftende tidszoner er ikke lige til at løse.

Efter en god dialog med de dygtige specialister på Odense Universitets Hospital hvor risici, muligheder, fordele og ulemper er blevet vurderet, har vi en fællesskab fundet en løsning, hvor vi slipper linen og rejser uden fjernovervågningen.

Som en bil, skal en pacemaker også til service en gang imellem. Bl.a. for at få tjekket batteriet og sikre at det kan holde den efterfølgende periode og i mit tilfælde hele året, vi er væk. Under tjekket bliver indstillingen nogle gang ændret lidt. Her skal man sørge for at få sidste service mere en 2-3 måneder før afrejse, afhængig af ens sygeforsikring. En ændring af indstillingen er nemlig forsikringsmæssigt det samme som en lægelig behandling, som kan udsætte dækningen fra sygeforsikringen.

Der er mange pudsige ting man skal have styr på. Men grundlæggende er det for mig endnu ikke været noget problem at rejse med pacemaker. Det er nemmere at finde frem til autoriseret service af en pacemaker end det er af en gammel folkevogn som vores.

Til gengæld er det ikke så godt med uautoriseret service på en pacemaker…